Sortida a l’entorn d’aprenentatge del Canigó

Sortida a l'entorn d'aprenentatge del Canigó

Els alumnes 1r de batxillerat enguany hem visitat el pas fronterer de La Vajol tot fent l’itinerari de l’exili, la Platja d’Argelers, Colliure i la Maternitat d’Elna. Una sortida apassionat i motivadora.

La ruta va començar al petit poble empordanès de La Vajol  cap al massís de les Salines, des d’on travessa la frontera cap al Vallespir fins al poble francès de Les Illes. Durant el recorregut visitem diversos indrets de la Memòria Històrica mentre gaudim dels magnífics boscos del massís de les Salines.

dav

dav

La Catalunya Nord, territori fronterer al llarg de la història, fou un territori d’arribada de milers de catalans i espanyols republicans fugint del feixisme. Tots ells iniciaven, en arribar a aquestes contrades, l’exili, un exili que per si mateix, per definició, comportava resistència.

Exili i resistència conforma un conjunt d’activitats per tal de treballar els grans conflictes del segle XX i les seves conseqüències, trepitjant espais de memòria que ens han d’ajudar a no oblidar i a analitzar situacions actuals on es reflecteixen encara aquests fets passats.

Argelers

El camp de refugiats d’Argelers fou obert el 3 de febrer del 1939 al nord de la platja d’Argelers de la Marenda, just més amunt de la Platja dels Pins, al que s’anomena Platja del Tamariguer. Estava destinat a les tropes del bàndol republicà que arribaven al territori de l’estat francès durant l’evacuació de Catalunya els darrers mesos de la guerra civil espanyola.El camp va concentrar, en unes condicions molt dures –fred, fam, polls, sarna, violacions, prostitució–, els republicans espanyols que fugien d’una guerra perduda. Unes 100.000 persones van arribar-hi en menys de 7 dies. El camp va ser construït per a 15 dies i va durar 2 anys. S’hi van construir 300 barraques i s’estima que hi van passar en total unes 465.000 persones.

Platja d’Argelers de la Merenda

 

Castell de Colliure

Visitar Cotlliure és visitar la tomba del poeta Antonio Machado mort. Però més enllà de recordar la memòria del poeta com a símbol de l’exili republicà, visitem el Castell de Cotlliure. Poca gent sap que durant el 1939 el castell de Cotlliure fou el primer camp disciplinari de l’Estat Francès. Dins els seus murs vençuts de la Guerra Civil Espanyola reberen un tracte inhumà, pel sòl fet de defensar unes idees i uns valors. Recuperem la seva memòria i la rescatem de la profunditat dels seus calabossos.

dav

La Maternitat d’Elna

La Maternitat d’Elna va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Situada en el terme comunal d’Elna, a la comarca del Rosselló (Catalunya Nord), va ser fundada el novembre del 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Van salvar la vida a uns 600 nadons, davant una mortalitat del 90%, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola, que estaven internades en els camps propers a Elna.

dav

dav

Aquest lloc web utilitza cookies per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Cookies. ACEPTAR
Aviso de cookies