Alumnes de l’ESO a la IV Copa Cangur de Matemàtiques

Alumnes de l'ESO a la IV Copa Cangur de Matemàtiques

Aquest any vam participar per primer cop a la fase local de la IV Copa Cangur que se celebra a tot Catalunya.

Aquest any hi havia 16 seus concursant el mateix dia.

El Miquel Biada hi va participar amb un equip de 7 alumnes, 4 de tercer i 3 de segon d’ESO. Vam participar en el concurs el passat dijous 26 de Gener a 2/4 d’una del migdia a l’institut Miquel Biada. Van venir equips de tot el Maresme: Argentona, Malgrat de Mar, Alella, Arenys de Munt, Montgat  i Mataró.

Els alumnes van valorar molt positivament l’activitat, ja que van poder gaudir durant una hora molt intensa, de treball en grup i de nervis. Els professors, igualment, considerem que és una activitat molt adequada per motivar aquells alumnes que gaudeixen resolent problemes de matemàtiques.

És un concurs on és molt important resoldre bé els problemes de matemàtiques que es plantegen, però també pren molta importància l’estratègia que se segueix per resoldre’ls.

Tot seguit us deixem el seguit de característiques de com es desenvolupa l’activitat.

  • Els participants no interactuen amb l’ordinador sinó que cada equip té un representant que porta les seves respostes “en paper” al jurat de la competició, que les entra a l’ordinador.
  • El concurs consisteix en resoldre 12 problemes de matemàtiques durant 1 hora justa, en grup.
  • Inicialment cada equip té un cert nombre de punts (tots el mateix, pensat perquè ningú arribi a tenir punts negatius).
  • Al principi també cada problema té una certa valoració (tots la mateixa, independentment que n’hi hagi de més fàcils o més difícils)
  • La valoració de cada problema es va modificant, perquè per cada minut que passa sense que ningú respongui el problema en va augmentant la valoració i cada fallada d’un equip també l’augmenta.  El primer equip que encerta la solució del problema obté tants punts com la valoració del problema (que aleshores ja queda fixa) més “un premi”, i semblantment el segon i el tercer. Després cada equip que encerta el problema rep la valoració que ha quedat establerta. 
  • Per al disseny del joc es posa un nombre relativament gran de problemes, i algun “ben difícil”,  perquè guanya molta emoció el joc si sempre hi ha algun problema que vagi variant de puntuació.  Podeu consultar com a orientació els exercicis que es van proposar en les convocatòries dels anys anteriors.
  • Cada equip pot fer tants intents com vulgui per cada problema, però cada intent fallat li rebaixa la puntuació en una quantitat fixa.
  • …i així fins que acaba el temps destinat al concurs i aleshores, naturalment guanya l’equip que té més punts
  • Aquest disseny del joc fa que que l’alumnat participant de seguida estableixi estratègies de joc i de repartiment de la feina i pensi i debati amb molt d’interès els problemes proposats.

Si voleu veure el Reglament de la Copa Cangur.

CopaCangur7 CopaCangur6 CopaCangur5 CopaCangur4 CopaCangur3 CopaCangur2 CopaCangur1

Aquest lloc web utilitza cookies per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Cookies. ACEPTAR
Aviso de cookies